Dijital Broşür

Patronlar Dünyası - Haziran 2023

Patronlar Dünyası - Haziran 2023

Tesis İşletme Maliyetlerinizi Nasıl Düşürebilirsiniz?

İşletme maliyeti; bir tesisin işletim süreçlerinde kullandığı tüm kaynaklar için katlandığı toplam maliyettir. Bir başka deyişle işletme maliyeti; ürün ve hizmet maliyetleri, personel maliyetleri, enerji maliyetleri, tedarik maliyetleri, vergiler ve diğer tüm giderleri kapsar. Özetle bu maliyetler; tesisin mümkün olan en yüksek faydayı üretecek şekilde hizmet verebilmesi için gereklidir. 

Tesis yönetimi sektöründe, işletme maliyetleri, hizmeti veren ve hizmeti alan olarak kategorize edilebilir. Kar seviyesinin konuşulduğu kategori, hizmeti veren tesis yönetim şirketine ait olup hizmet maliyet-fayda seviyesinin ölçüldüğü kategoride ise hizmeti alan yer almaktadır. İşletme-Tesis maliyetlerinin düşürülmesinin ancak ve ancak tasarruf, tecrübenin maliyet-fayda denkleminde alınacak aksiyonlara sağlıklı bir şekilde dönüşmesi, teknolojinin verimli şekilde aktif olarak kullanılması, enflasyonist ortamda sabit fiyatlı sözleşmelerin yapılması ve en nihayetinde en ucuz sandığımız ürün-hizmetlerin işletme için en faydalı tedarik olmadığının farkına varılarak asıl ihtiyaca yani üst limit faydaya bağlı maliyetlere odaklanılması ile mümkün olacağını düşünüyoruz.

İşletme Maliyetlerini Düşürmek İçin Kullanılabilecek Stratejiler 

Tesis yönetimi sektöründe kullanılabilecek stratejiler arasında, alınacak tasarruf tedbirleri başta olmak üzere süreç analizlerinin takip edilerek gerekli iyileştirmelerin yapılması ve teknolojik gelişmeler ile ilgili işletme-tesis nezdinde uygulanabilecek çözümlerin entegre edilmesi konusunda geleneklerinden tecrübe alan yenilikçi ekip-ekiplerin kurulmasının faydalı olacağını, bilhassa işletme-tesis için verimli teknolojiye yapılan yatırımların çok kısa sürede kazanca dönüşeceğini ve dolayısıyla maliyetlerin azalmasına pozitif katkıda bulunacağını düşünüyoruz. 

Biraz daha detaya inecek olursak, işte tesis işletme maliyetlerini düşürmek için atılabilecek adımlar…

İşletme Maliyetlerinin Düzenli Analizi 

İşletme maliyetlerinin düzenli bir şekilde takip edilmesi, tesis ile ilgili yapılan faaliyetler sonucunda ortaya çıkan raporların proje nezdine doğru yorumlanması ile birlikte başlayan ve icrai safhada yapılacak fiili operasyonların buna göre planlanması süreçlerini oluşturan bir bütünü ifade eder. Yapılan düzenli analizlerin kısa dönemli ve sık olması maliyetlerin daha verimli hale gelmesine imkan tanıyacak olup, buna göre alınacak tedbirlerin de sürekli güncellenmesi ile işletmede olması gereken maksimum maliyet verimliliği sağlanacaktır. 

Personel/Departman Verimliliğinin İdeal Seviyeye Çekilmesi

İşletme-Tesis maliyetlerini ideal seviyelere çekmenin en etkili yollarından biri de personel/departman verimliliğini takip etmek ve bu doğrultuda uygun adımları atmaktır. Bilhassa tesis yönetimi sektörünün hizmet verdiği alanlardaki yegane sermayesi olan insan gücünün verimli yönetilmesi verilen hizmet noktasında fark yaratarak başarı yönünden işletmeye pozitif ivme kazandıracak ve hizmet alan tesis tarafında maliyet açısından en yüksek faydayı ortaya çıkaracaktır. Daha verimli çalışan, işletmenin kalitesini ve değerini yükselten departmanlar, doğal olarak işletmenizin genel maliyetleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacaktır. Buna ek olarak, performansı iyileştirilebilecek departmanlar da belirlenip, personel maliyetlerinde maksimum verimi ortaya çıkarabilmek için eğitim, denetim ve oryantasyon gibi faaliyetler ile alakalı gereken aksiyonlar alınmalıdır.

Tedarik Zincirinin Optimizasyonu

Tedarikçilerin seçimi ve stok yönetimi işletmenin maliyetlerini düşürmek ve verimliliğini artırmak için önemlidir. Sektörümüzdeki finansal yapısı ve alım gücü yüksek profesyonel tesis yönetim şirketlerinin tekil tesislerin lokal ve dar kapsamlı tedarik süreçlerine nazaran daha düşük maliyetler ile maksimum faydayı sağladığı hepimizin malumudur. Tesisteki amaca uygun doğru ürün ve hizmetlerin yine tesis bütçelerine uygun şekilde tedarik edilmesi ihtiyaca yönelik iyi pazar araştırması ile mümkün olacaktır. Süreklilik arz eden ve devamlı tüketilen malzeme niteliğindeki ürünlerin toplu alımının yapılması daha uygun fiyatlara ürün tedarikini kolaylaştıracaktır. Teknolojinin kullanılarak verimli bir program kullanılması veya tesise yönelik tedarik yazılımın geliştirilmesi de uygulama safhasında karmaşıklığın önüne geçerek geçmişe yönelik tedarik edilen ürün ve hizmetlerin arşivlenmesine ve dolayısıyla geleceğe yönelik planlama yapılmasına olanak sağlayacaktır. 

Barter Seçeneklerini Değerlendirmek

Üst bölümlerde de belirttiğimiz üzere tesis yönetimi sektöründe yaptığımız kategorize nitelendirmesi barter seçeneklerinin değerlendirilmesi safhasında bilhassa hizmeti veren tesis yönetim şirketlerine yönelik olarak uygulanabilecek bir enstrüman niteliğinde olup en nihayetinde her iki kategoriye de ortak fayda sağladığı aşikardır. Kelime anlamı itibariyle takas/değiş-tokuşu ifade eden barter ticareti aynı ürün ve hizmet gruplarında yapıldığı kadar farklı hizmet grupları arasında da uygulanabilmektedir. Faydaları ise atıl kalan ürün ve hizmetlerin ihtiyaç olanlar ile karşılıklı takasını sağlayabilmesi, direkt finans sağlama unsurunu büyük oranda ortadan kaldırması ve faiz vb. gibi ek maliyetlerin önüne geçilmesini mümkün kılabilmesidir. 

Dijitalleşme 

Tesis yönetiminde yapılan faaliyetlere ilişkin ortaya çıkan maliyetlerin bir kısmının fiili tasarruflar ile önüne geçilmesi mümkündür. Diğer taraftan, teknolojiden faydalanarak yapılan dijitalleşmenin maliyetleri bazı durumlarda sıfıra yakın hale getirmesi dahi mümkündür. Nihayetinde sektörde farklı ve avantajlı hale gelmenin bir yandan hızlı ürün-hizmet tedariki ve yaratılacak maliyet avantajıyla, diğer yandan ise içinde yaşadığımız bu dijital çağda inisiyatifin teknolojiye bırakılarak kodlanan yazılımlar ve programlar marifetiyle hata payının düşürülmesiyle başlayacağı tartışılmaz gerçekler olarak ortaya çıkmaktadır. 

Enerji Tasarrufu

Enerji tasarrufunun giderek önem kazandığı günümüzde, enerji verimliliği işletmeler için de göz ardı edilemeyecek konuların başında geliyor. Enerji ve su tüketimini azaltarak, işletme maliyetlerinde oldukça önemli bir tasarruf sağlamak mümkündür. Bu doğrultuda işletmeler enerji verimliliğini artırmak için adımlar atabilir, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelebilir ve A enerji sınıfına sahip cihazlar kullanmayı tercih edebilirler. Tüm bunlara örnek olarak ise kapalı alanlarda bulunan sensörlü lambalar, musluklarda bulunan sensörler marifetiyle ihtiyaç kadar kullanılan sular dolayısıyla milli servet olarak nitelendirilen enerjiden oldukça tasarruf elde edilmektedir. Bu ve benzeri tasarrufları sağlamanın diğer bir yolu ise yatırım yapmaktan ve geçmiş teknolojileri yenilemekten geçmektedir. Bu sayede kısa bir dönem maliyet olarak karşımıza çıkan fakat bir süre sonra karşılığını fazlasıyla veren yatırımlara hız verilmesi enerji tasarrufu anlamında oldukça etkili olacaktır.

SE Club'ın Profesyonel Tesis Yönetimi Hizmetleri ile İşletme Maliyetlerinizi Azaltın!

SE Club, 2008 yılından beri farklı sektör ve ölçeklerdeki işletmelere hizmet vermektedir. Bu doğrultuda, müşteri odaklı tesis yönetim hizmetleri ile işletmelerin finansal sağlığının iyileştirmesi adına çözümler sunmaktadır. Akıllı teknolojiler ile verdiği hizmetleri destekleyerek sektörden pozitif yönde ayrışan Se Club, Tesis Yönetimi hizmetleri sayesinde işletme süreçlerinin tüm aşamalarının sorunsuz bir şekilde yürütülmesi ve tesislerin hedeflerine daha kısa sürede ve çok daha düşük maliyetle ulaşmasını mümkün kılmaktadır.

Her işletmenin özel ihtiyaçlarına göre çözümler sunan tesis yönetimi hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız, SE Club’ın resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz: https://seclub.com.tr

Sayfayı Paylaş
Logo

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?